Zorg & Welzijn
Iedereen moet deel kunnen uitmaken van een gezonde en zorgzame samenleving met extra aandacht voor de meest kwetsbaren. Hiervoor willen we constructief samen werken met verschillende zorgpartners. We moeten gaan naar een zorgzame maatschappij vanuit de visie dat de mens en dier centraal staan.
Zorg- en welzijnssite
We willen een zinvolle plek creëren voor elke Zemstenaar die ondersteuning nodig heeft. Een open zorgzame buurt dus voor alle generaties.
Met de realisatie van de nieuwe zorg- en welzijnssite , waar de eerste stappen al reeds gezet zijn, willen we inspelen op de stijgende vergrijzing en een antwoord bieden op thema’s als armoede, eenzaamheid en mentale gezondheid.
Ook het woonzorgcentrum ‘Releghem’ ,dat aan vernieuwing toe is, zal daar een nieuw gebouw krijgen.
Er wordt een Lokaal Dienstencentrum voorzien die een verbindende, preventieve en laagdrempelige werking zal ontwikkelen en waar op een objectieve, transparante manier informatie, ontspanning en ontmoeting zal worden aangeboden aan alle Zemstenaren.
Concreet betekent dat we voor deze site een samenhangend geheel ontwikkelen van enerzijds functies die zorgen voor sociale cohesie en anderzijds wonen voor ouderen en kwetsbare groepen.
Deze site zal een plaats krijgen tussen het huidige woonzorgcentrum ‘Releghem’ en het voormalige OCMW gebouw aan de Hoogstraat in Zemst.
We zullen ook flexibele kinderopvang integreren in deze zorgcampus. Dit is ook belangrijk om zorgpersoneel te blijven aantrekken.
In Zemst liggen de vergrijzingscijfers boven het gemiddelde van Vlaanderen hierdoor is het belangrijk om hier rekening mee te houden in de ontwikkeling van de site.
We willen meer inzetten op gezondheidspreventie zowel fysiek als mentaal.
Vereenzaming
We willen werken aan een omgeving waar ouderen zo lang mogelijk thuis of in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en de nodige hulp en ondersteuning daarvoor geven door thuisdiensten (warme maaltijden aan huis, poets- en strijkdiensten, klusjesdienst aan huis, familiehulp,…) aan te bieden. We willen de vereenzaming verder tegen gaan door het vrijwilligersnetwerk verder uit te bouwen. Ook een centrum voor dagverzorging/-besteding zal worden onderzocht.
Kinderopvang
We willen een flexibele kinderopvang creëren binnen de zorg- en welzijnssite : kinderopvang die ook voor 8u en na 18u toegankelijk is en een meerwaarde kan betekenen voor alle jonge ouders maar ook zeker voor het (zorg)personeel op de site. We willen bekijken of alsook nachtopvang haalbaar is.
We willen de bestaande initiatieven verder ondersteunen waar mogelijk door bijvoorbeeld netwerkmomenten, vormingen, ... te organiseren voor zelfstandige opvanginitiatieven en kinderdagverblijven.
We willen gaan voor een meer inclusieve kinderopvang waar we nu reeds bezig zijn met een traject waarbij een inclusiecoach ter beschikking wordt gesteld voor alle kinderopvanginitiatieven.
We vinden de samenwerking tussen de kinderopvanginitiatieven en de onderlinge verbondenheid ontzettend belangrijk. Investeren in een kwalitatieve werking van de opvanginitiatieven komt elk kindje die gebruik dient te maken van opvang ten goede alsook de kindbegeleiders.
Mentale gezondheid
De mentale gezondheid van onze Zemstenaren ligt ons nauw aan het hart.
Mentale gezondheid verwijst naar hoe je je voelt, hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven, en hoe je je verhoudt tot jezelf en anderen. Het omvat je gedachten, gevoelens en gedrag, en heeft invloed op je vermogen om stress te hanteren, problemen op te lossen en relaties te onderhouden.
Dit gaat zowel over emotioneel welzijn, psychologisch welzijn als sociale gezondheid.
Ook daar willen we in de zorg- en welzijnssite ruimte creëren om gespecialiseerde hulp te voorzien.
We willen een lokaal aanbod voorzien om deze doelgroep te ondersteunen en weerbaarder te maken o.a. ook door een buddywerking op te zetten.
Alleenstaanden en alleenstaande ouders
Alleenstaanden of alleenstaande ouders kunnen vaak extra steun gebruiken, zowel praktisch als emotioneel.
Alleenstaanden kunnen we meer ondersteunen door hun in contact te brengen met lotgenoten indien ze daar behoefte aan hebben. We kunnen ook bekijken of ze praktische hulp nodig hebben bv. om bepaalde klusjes gedaan te krijgen. We kunnen ook hier een buddy werking opzetten om sociaal contact te bevorderen.
Alleenstaande ouders komen meer en meer voor en deze hebben het vaak niet makkelijk om alles rond te krijgen. Met zij die het nodig hebben kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn om hun te ondersteunen zowel op praktisch als financieel vlak.
Huis van het Kind
Het huis van het Kind zullen we verder ontplooien en bekendheid geven.
Ouders, grootouders en al wie zorgt voor een kind kan daar terecht met eventuele opvoeding- en opgroeivragen.
We willen daar inzetten op preventieve gezondheidszorg en ontmoeting.
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn is een maatschappelijk thema waarvan steeds meer en meer burgers zich bewust zijn. Wij willen het dierenwelzijnsbeleid nog verder optimaliseren waarbij het welzijn van dieren centraal staat.
1) Diervriendelijke gemeente als kernwaarde
Label 'Diervriendelijke gemeente'
We willen blijven het label voeren van diervriendelijke gemeente zeker nu dierenrechten recent opgenomen zijn in de grondwet, moet op deze rechten op lokaal vlak worden toegezien.
2) Aanpak zwerfkattenproblematiek
Preventie, controle en publieke voorlichting
We blijven investeren in het steriel maken van zwerfkatten om dit probleem op termijn trachten weg te werken. In samenwerking met het dierenasiel Pootjesparadijs vzw willen we voorlichtings-en sensibiliseringscampagnes blijven opzetten.
Samenwerking met organisaties en politie
Nauwe samenwerking met lokale dierenorganisaties en politie blijft noodzakelijk om verwaarloosde en mishandelde dieren snel uit hun erbarmelijke situatie te verlossen of verloren dieren weer snel bij hun baasje te brengen.
3) Ondersteuning van dierenasielen
Financiële steun en adoptiecampagnes
We willen erkende dierenasielen op ons grondgebied financieel blijven ondersteunen met gemeentelijke subsidies om hun cruciale werk voort te zetten. Via gemeentelijke kanalen kan bijdragen dat de doorlooptijd in een asiel korter wordt.
4) Oprichting dierenbegraafplaats
Creëren van een gemeentelijke dierenbegraafplaats waar inwoners hun huisdieren op een respectvolle manier kunnen begraven. Indien mogelijk op een ecologische manier.
5) Dierenpolitie en handhaving
Sinds 2024 zijn meerdere politieagenten in onze zone Kastze echt begaan met het welzijn van dieren dank zij de leidinggevenden, die de noodzaak ervan inzien. Politie kan handhaven op de dierenwelzijnswetten, kan dierenmishandeling aanpakken en meldingen van dierenverwaarlozing onderzoeken en de nodige actie nemen.
6) Dieren en gezondheid en welzijn
Dieren in psychische therapie
Dieren spelen heel vaak een belangrijke rol wanneer mensen een psychische therapie volgen of om eenzaamheid tegen te gaan. We willen deze initiatieven ondersteunen door o.a. in de stedenbouwkundige voorschriften aandacht hieraan te besteden.
7) Meer hondenlosloopweiden
Hoe langer hoe meer Zemstenaren hebben een hond waardoor de nood aan hondenlosloopweiden toeneemt. Bij de inrichting van nieuwe losloopgebieden willen we rekening houden met verschillende hondentypes en hun behoeften, inclusief speciale zones voor kleine, oudere, of minder sociale honden.
8) Zorg voor paarden, ezels en andere hoefdieren
Bescherming en ondersteuning
Waarborgen van goede leefomstandigheden voor paarden, ezels en andere hoefdieren binnen de gemeente door toezicht op stallen en weiden, en het naleven van dierenwelzijnsregels.
Infrastructuur en faciliteiten
In Zemst zijn nog geen veilige ruiterpaden nochtans typeert dit een landelijke gemeente. Zemstenaren, die een paard als huisdier of therapiedier houden, moeten ondersteund worden om hun dier(en) in de buurt van hun woonst te kunnen laten grazen op weiden waarbij schuilmogelijkheden een noodzaak zijn.