Onze plannen

Onze 5 programmapijlers

Verantwoord Bestuur

1. Zemst als verantwoord bestuurde, veilige Vlaamse gemeente

Wij staan voor een degelijk en verantwoordelijk bestuur, dicht bij de burger. We luisteren naar wat er leeft en geloven dat meningsverschillen kunnen inspireren.


Het algemeen belang staat voorop, niet eigenbelang. We kiezen voor open ruimte boven ongecontroleerde verkavelingen en zeggen nee tegen vriendjespolitiek. Ons beleid is gebaseerd op visie, niet op losse flodders. Team Burgemeester Zemst werkt samen als één team.


We zetten ons gezonde financiële beleid voort, met focus op kerntaken en door belastingverhogingen te vermijden. We blijven professionaliseren door onze gemeentelijke diensten te optimaliseren. Kwaliteitsvolle dienstverlening naar de burger is en blijft onze prioriteit.


Daarnaast lanceren we een vrijwilligerspool voor crisissituaties en lokale organisaties. We investeren in hen met opleidingen via o.a.het Rode Kruis, brandweer, nationaal crisiscentrum,


Klimaatuitdagingen pakken we aan door vergroening, renovatie, hernieuwbare energie en waterbeheer. We motiveren inwoners om te ontharden, bomen aan te planten, regenwater op te vangen en duurzame energiebronnen te gebruiken.


Samenleven begint met elkaar te verstaan.Daarom ondersteunen we de integratie van nieuwkomers door taalcursussen, ondersteuning aan scholen en sportverenigingen, taalateliers tijdens speelpleinwerking, voorlezen aan huis, taalrugzakje voor eerste leerjaren, … En we bevorderen burgerparticipatie met vragenrondjes tijdens de Gemeenteraad, die je ook online kunt volgen.


Jeugd, Sport & Cultuur

2. Een actieve jeugd in een sportief creatief en bruisend Zemst

We hebben al flink geïnvesteerd in onze jeugd- en sportinfrastructuur. Dit heeft geleid tot modernere en beter uitgeruste faciliteiten; fantastisch voor onze jeugd en sportverenigingen.Maar we willen verder gaan. We ondersteunen clubs en jeugdverenigingen nog beter, zodat zij zich kunnen richten op hun kerntaken. We gaan voor duurzame en toekomstgerichte sportinfrastructuur met een toegankelijk en kwalitatief jeugd- en sportbeleid voor iedereen: voldoende ontmoetingsplekken en ontspanningsmogelijkheden, zowel voor verenigde als niet-verenigde jeugd, voldoende sportcapaciteit voor onze scholen.Ook mentale weerbaarheid krijgt hierbij de nodige aandacht.


We stimuleren inspraak door bijvoorbeeld kinder- en jeugdraad te bevragen, en buurtcomités helpen buurt sportinitiatieven te versterken. We bevorderen samenwerking tussen sportclubs.


Onze plannen? Een olympisch zwembad in Hofstade, de nieuwe sporthal DeTurfput, renovatie sporthal Eppegem, een sportievere aankleding en groenere omgeving van het sportcomplex in Hofstade. In Weerde werken we samen met de buurt om meer sport- en vrijetijdsmogelijkheden te bieden. En in 2025 krijgen onze zaalsportclubs een nieuw onderkomen in het hart van de gemeente, omringd door een aangename sportieve parkomgeving.


Ook voor de jeugd zijn er grootse plannen: opwaardering van speeltuintjes, pop-up speelzones, vakantie-activiteiten, en we verkennen de mogelijkheden voor een fuifzaal en een volwaardig jeugdcentrum. Kortom, volop ruimte om te ravotten!


Wij geloven dat cultuur de drijvende kracht is achter een levendige gemeenschap. Daarom zetten we volop in op een divers aanbod, toegankelijkheid en kansen. Want cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, van jong tot oud.


Veiligheid & Handhaving

3. Versterkt vertrouwen door veiligheid en kordate handhaving

Veilig en vlot verkeer vind jij belangrijk. Er staan verbeteringswerken op de planning voor verschillende grote verbindingswegen. We plannen in elke woonkern voldoende parkeerplaatsen voor kort en langer parkeren én duidelijke signalisatie ernaartoe. Laadpalen voor breed gebruik moeten slim gespreid worden.


Fietscontroles, fietsstraten, fietsexamens en de uitrol van aparte fietspaden moeten veilig fietsen nog meer ondersteunen. We werken een nieuw vervoersaanbod uit samen met De Lijn, om blinde vlekken in de gemeente beter te bedienen. Oversteekplaatsen moeten ook voor slechtzienden en hardhorenden en mensen met lichamelijke beperkingen veilig en toegankelijk zijn. 



Voor de Zemstenaar is de grootstedelijke criminaliteit niet langer een ver-van-zijn-bed-show. Buurtinformatienetwerken signaleren verdachte situaties snel en willen we verder professionaliseren. In het nieuwe politiecommissariaat zal ons korps nog efficiënter kunnen inspelen op de uitdagingen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, werken we preventief om druggebruik, overlast, huiselijk geweld, ... in de kiem te smoren. Ook voor de brandweer zoeken we naar een plek voor een voorpost, zodat de aanrijtijd bij brand zo kort mogelijk wordt. 


In een propere gemeente is het aangenaam wonen, daarom ruimen we sluikstorten snel op en bestrijden zwerfvuil met de inzet van vrijwillige en beroepskrachten en we blijven sensibiliseren en informeren


Wonen & Leefomgeving

4. Een dynamische, gezonde leefomgeving met ruimte voor alle inwoners

Wij staan voor een woonbeleid dat oog heeft voor de diversiteit van onze inwoners en het behoud van ons landelijke karakter. We ondersteunen eenoudergezinnen, jonge starters en zorgen voor onze senioren. Betaalbare en passende woonruimte is daarbij essentieel, evenals het behouden van onze groene ruimte.


Hoe doen we dat? We beschermen de open ruimte in buitengebieden en voorkomen daar nieuwe verkavelingen. We zetten in op kleinschalige, duurzame woonprojecten die perfect passen in het landschap en enkel de dorpskernen versterken.


Bij eenoudergezinnen zetten we in op flexibele woonoplossingen die inspelen op de veranderende gezinssituaties. Het creëren van kinderopvangfaciliteiten komt zeker ook hen ten goede.


Voor jonge starters vergroten we het aanbod door verkrotting en leegstand aan te pakken en sneller vergunningen toe te kennen bij starterswoningen, en advies te geven op vlak van verbouwing en premies. We bevorderen flexibele huurcontracten en tijdelijke woonvormen voor jongeren, en verkennen financiële ondersteuning, zoals het voorschieten van huurwaarborg.


Sociale woningbouw en renovatie stimuleren we samen met Het Vlaamse Woonanker, en innovatieve woonconcepten zoals tiny houses en co-housing moeten kunnen.


Onze senioren verdienen comfortabele en veilige woonomgevingen, met oog voor gemeenschappelijke woonvormen en de mogelijkheid om langer zelfstandig te blijven wonen, ondersteund door mantelzorg en nabijheid van zorg- en welzijnsvoorzieningen.


Zorg & Welzijn

5. Zorgzaamheid en geluk als hoekstenen van een solidair welzijnsbeleid

Wij zetten ons in voor een zorgzame samenleving, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren. De nieuwe Zorgcampus is daar een prachtig voorbeeld van. Deze zorg- en welzijnssite biedt oplossingen voor uitdagingen zoals armoede, vergrijzing, eenzaamheid en mentale gezondheid.


Kinderopvang verdient onze steun en waardering. We willen zelfstandige opvanginitiatieven en kinderdagverblijven versterken door netwerkmomenten en vorming te organiseren. Met een inclusiecoach werken we aan een meer inclusieve kinderopvang. Voor de Zorgcampus onderzoeken we de mogelijkheid voor een kinderopvang die voor 8u en na 18u toegankelijk is. 


Zemst kent een hoog vergrijzingscijfer, vaak gepaard met vereenzaming. We willen senioren zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving laten wonen door thuisdiensten aan te bieden en het vrijwilligersnetwerk uit te breiden. Mentale gezondheid krijgt eveneens onze volle aandacht. In de Zorgcampus voorzien we gespecialiseerde hulp en lokale ondersteuning, bijvoorbeeld via een buddy-werking. Alleenstaanden, met of zonder kinderen, kunnen rekenen op extra praktische en emotionele steun. We bekijken of we de thuisdiensten verder kunnen ontplooien zodat mensen langer thuis kunnen wonen zoals bv. de klusjesdienst, poetsen aan huis, maaltijden aan huis, enz... 


Dierenwelzijn blijft een prioriteit. We treden nog strenger op tegen dierenmishandeling en werken nauw samen met de politie en het dierenasiel Pootjesparadijs. Zo blijven we inzetten op sensibilisering en handhaving.


Top