Verantwoord bestuur
Een degelijk, verantwoord en nabij lokaal bestuur is wat de kiezer verwacht. In Zemst staan we als bestuur dicht bij de burger en luisteren we naar de noden. In alle openheid nemen we beslissingen en nemen we de gemeente op sleeptouw langs tal van hindernissen. Wij verkiezen algemeen belang boven eigenbelang, de vrijwaring van open ruimte boven verkavelingen, gelijkheidsbeginsel boven vriendjespolitiek, werken vanuit een visie boven ad hoc beleid en samenwerken als een team boven een conflictmodel.
Team Burgemeester Zemst wil uw gemeente opnieuw besturen met volgende waarden in hart en daad:
- Financieel verantwoord bestuur
- Kwaliteitsvolle dienstverlening dicht bij de Zemstenaren
- Vernieuwd vrijwilligersbeleid
- Duurzaamheid en strijd tegen de klimaatopwarming
- Gebruik en kennis van het Nederlands
- Transparantie en participatie
Team Burgemeester Zemst wil het gezond financieel beleid verderzetten
Hierbij worden alle uitgaves nauwgezet gepland en opgevolgd. Elke eurocent moet verantwoord ingezet worden voor de kerntaken, die we als lokaal bestuur moeten uitvoeren. Belastingverhogingen willen we dan ook vermijden. Elk jaar evalueren we alle uitgaven, ook de jaarlijks wederkerende.
Kwaliteitsvolle dienstverlening naar de burger moet te allen tijde gewaarborgd blijven
Opdrachten en taken van een lokaal bestuur worden steeds omvangrijker en complexer. Daarom ijveren we voor een verdergezette optimalisatie van werking en structuur van onze gemeentelijke diensten. We besteden aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers.
Vernieuwd vrijwilligersbeleid
Wij starten initiatieven op om een pool van vrijwilligers aan te leggen, vanaf 18 jaar oud, die ondersteuning kunnen bieden niet alleen tijdens crisissituaties maar ook dagdagelijks aan lokale organisaties. Enthousiaste en gemotiveerde inwoners, die hun steentje willen bijdragen en solidair hulp willen bieden aan medeburgers, kunnen aansluiten bij onze vrijwilligerspool. Aangepaste opleidingen in samenwerking met bijvoorbeeld Rode Kruis, brandweer, nationaal crisiscentrum,… kunnen de vrijwilligers voorbereiden op hun taken.
Duurzaamheid
Als lokaal bestuur hebben we oog voor de klimaatuitdagingen en verankeren we duurzaamheid in ons beleid. We zetten in op vergroening, renovatie, hernieuwbare energie, mobiliteit, waterbeheer, lokaal ondernemen, …
We informeren onze inwoners en nodigen hen uit om actief mee te werken aan bijvoorbeeld:
- Ontharding/infiltratie, tegelwippen,…
- Aanplanten van bomen/struiken/planten
- Opvang en nuttig gebruik van regenwater
- Duurzame energiebronnen: warmtepompen, elektrische auto’s, zonnepanelen
- Korte keten economie
- Delen van fietsen en auto’s
Gebruik en kennis van het Nederlands
In onze mooie Vlaamse gemeente is goede inburgering van essentieel belang voor een succesvolle integratie. De kennis van de Nederlandse taal is hierbij een cruciale sleutel. Op verschillende domeinen willen we hierbij nieuwe initiatieven ontwikkelen en bestaande verder uitbouwen: taalcursussen voor nieuwe burgers, ondersteuning aan scholen en sportverenigingen, taalateliers tijdens speelpleinwerking, voorlezen aan huis voor anderstalige kinderen, taalrugzakje voor eerste leerjaren,….
Transparantie en participatie
Je kan meebouwen aan het beleid van onze gemeente. We vinden het belangrijk dat iedereen zijn mening kwijt kan, zowel jong als oud. We vragen jullie om mee te denken rond belangrijke thema’s zoals mobiliteit, welzijn en zorg, oplossingen voor de klimaatuitdagingen, parkeerbeleid, lokale economie,… We streven ernaar om onze inwoners optimaal, transparant en snel te informeren over belangrijke beleidsbeslissingen, wegenwerken, veiligheid,… We bevorderen burgerparticipatie alsook met vragenrondjes tijdens de gemeenteraad die je ook online kunt volgen.
Lokale Economie
Kort parkeren in de handelskernen
Om onze lokale handelaars te ondersteunen, willen we het concept van kort parkeren in de omgeving van onze handelskernen verder uitwerken.
Verkoopautomaten op gemeentelijke locaties
We onderzoeken de mogelijkheid om automaten te plaatsen op gemeentelijke locaties om het aantal verkooppunten te verankeren en groei te ondersteunen.
Tijdelijke invulling van leegstaande winkelpanden
Leegstaande winkelpanden worden onderzocht om, naar voorbeeld van Broeilab in Vilvoorde en Mest in Mechelen, tijdelijke invullingen te creëren voor starters en lokale projecten.
Acties voor "Dag van de klant"
Ter gelegenheid van de Dag van de klant, organiseren we een ondersteunende actie om onze lokale economie te promoten.
Z-cheques
Deze cheques zijn reeds enkele jaren een succes. We willen nog actiever inzetten op bijzoeken van nieuwe handelaars waar deze Z-cheque kan geïnd worden.
Ondernemersloket
We richten een ondernemersloket op om ondernemers snel en efficiënt te helpen met hun vragen na een gemaakte afspraak.
KMO-zones
In samenwerking met Vlaanderen, naburige gemeentes en de dienst omgeving, onderzoeken we locaties om KMO-zones voor groeiende bedrijven uit Zemst de nodige groeikansen te bieden.
Leegstaande bedrijfspanden
Deze worden onderzocht of ze tijdelijk kunnen orden gebruikt door starters of bestaande ondernemers.
Ondernemerschap
We organiseren infosessies rond duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), e-invoicing en goed bestuur van KMO’s.
KMO on tour
We vragen VBO om Zemst mee op te nemen in hun “KMO on Tour” programma, zodat de verzuchtingen van onze lokale KMO’s meegenomen worden in beleidsvoorstellen naar de Vlaamse overheid.
Coach/Mentee-traject voor starters
We ondezoeken de mogelijkheid om een coach/mentee-traject op te zetten tussen ervaren Zemstse ondernemers en startende ondernemers.
Duurzaamheidspremies
Ondernemingen staan voor grote uitdagingen op korte termijn om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. We willen onderzoeken hoe de gemeente eventueel kan steunen door duurzaamheidspremies aan te bieden.
Jobbeurs
Blijven jobbeurzen organiseren om de openstaande vacatures ingevuld te krijgen bij de lokale ondernemers.
Landbouw
Samen de strijd tegen Jacobskruiskruid lokaal aangaan
Dit kruid is giftig en kan aanzienlijke schade aanrichten bij paarden en ander vee, vooral wanneer deze plant gedroogd in hooi terechtkomt. We willen een gemeente-brede campagne lanceren om samen met de landbouwers en bewoners de verspreiding van deze plant tegen te gaan. Dit vraagt om coördinatie tussen landbouwers, natuurbeheerders en burgers om deze giftige plant vroegtijdig op te sporen en te bestrijden.
Synergie tussen landbouw en natuur
We willen de samenwerking tussen boeren en natuur blijven aanmoedigen en ondersteunen. Deze samenwerking is essentieel voor het behoud van biodiversiteit en een duurzaam landschap. We willen boeren blijven betrekken in het behoud en herstel van biodiversiteit door hun kennis en ervaring te benutten. Landbouwers zijn cruciaal in het onderhouden van het landschap en hun betrokkenheid helpt om natuur- en landbouwdoelen te combineren.