Veiligheid & Handhaving
Een veilige gemeente is een gemeente waar het goed leven is.
Bij veiligheid voor een lokaal bestuur denken we snel aan de lokale politie. Hoewel dit logisch is, is het slechts een deel van het verhaal want een veilige gemeente is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, het lokaal bestuur als van de burgers zelf.
Burgemeesters zetten de hoofdlijnen uit in de politiezone, maar ook via de ruimtelijke ordening, OCMW, communicatie of jeugdwerking kan ons bestuur helpen om onze gemeente veiliger te maken.
Het sluitstuk van een veilige stad of gemeente zijn haar inwoners. Zij zijn het vaakst aanwezig op onze straten en pleinen en kunnen dus ook het meeste zien of doen. Als lokaal bestuur willen we op een gerichte manier die broodnodige burgerzin ondersteunen.
Veilig en vlot verkeer
We pakken stap voor stap alle grote verbindingswegen aan met snelheidsregelende inrichting, duidelijk afgebakende fietspaden en goed herkenbare, inclusieve oversteekplaatsen. Ook mensen met een beperking, slechtzienden of -horenden moeten makkelijk en veilig de grote assen kunnen oversteken.
We promoten “veilig-naar-school-routes” in overleg met de scholen en ouderraden.
Fietscontroles, fietsstraten, fietsexamens en de uitrol van aparte fietspaden moeten veilig fietsen nog meer ondersteunen.
We werken een nieuw vervoersaanbod uit samen met de Lijn, om blinde vlekken in de gemeente beter te bedienen.
Parkeerbeleid en laadpalen
We plannen in elke woonkern voldoende parkeerplaatsen voor kort- en langer parkeren, zodat handelaars en ondernemers ook minder mobiele klanten kunnen ontvangen.
We zorgen voor duidelijke wegwijzers van op de centrale assen naar de parkeerplekken.
Een ruim en slim gespreid laadpalenpark voorziet flexibel en toegankelijk opladen voor het groeiend aantal elektrische wagens.
Richting geven aan de politie en brandweer
Met onze lokale politie als partner zetten we volop in op het bestrijden van grootstedelijke criminaliteit zoals diefstallen en drugs. Dit doen we vooreerst door met onze burgemeester duidelijk prioriteiten te kiezen in het politiecollege en het zonaal veiligheidsplan. Daarnaast investeren we in informatie en communicatie zodat ons korps kan inspelen op de recentste trends in de misdaad. We maken gebruik van de kennis en hulpmiddelen van grotere en meer kapitaalkrachtige zones om uit hun ervaring te leren.
We zetten volop in op de wijkwerking van onze lokale politie. Zij zijn het best geplaatst om de gevoeligheden in de deelgemeenten aan te voelen en problemen op tijd te signaleren. Zij worden ook getraind in preventief optreden bij huiselijk geweld, drugs- en alcoholproblemen en overlast.
We zetten die preventieve insteek ook door in ons drugsbeleid: we steunen opleidingsinitiatieven in de lagere school, voorlichting van organisatoren van evenementen en informatie en controle tijdens de feesten en concerten zelf.
We spelen kort op de bal bij het Sport Vlaanderendomein zodat relschoppers niet langer welkom zijn.
In het nieuwe politiecommissariaat zal ons korps nog efficiënter kunnen inspelen op de uitdagingen. Het gebouw zal niet alleen aangepast zijn aan de laatste regels van justitie en veiligheid, maar ook op het vlak van energiezuinigheid toekomstgericht zijn.
Buurt Informatienetwerken (BIN’s) signaleren verdachte situaties snel en willen we verder professionaliseren en ondersteunen. We willen ze ook inschakelen bij het voorkomen van cybercriminaliteit, inbraken en fietsdiefstallen. Ze informeren en sensibiliseren Zemstenaren in hun eigen buurt en versterken het veiligheidsgevoel.
We werken samen met de spoorwegen om de plaag van fietsendiefstallen aan de stations van Weerde en Eppegem aan te pakken. We onderzoeken mogelijkheden voor bewaakte fietsenstallingen, het inzetten van lokfietsen en promoten het labelen van fietsen op markten en evenementen.
We zoeken mee naar een geschikte plek in onze gemeente voor een voorpost van de brandweer, zodat de aanrijtijd bij brand zo kort mogelijk wordt gehouden.
Afval, zwerfvuil en sluikstort
De afvalberg verkleinen en duurzaam hergebruik van schaarse grondstoffen promoten is een noodzaak. Daarnaast geeft afval in bermen en op braakliggende terreinen een onveilig gevoel en is een bron van ergernis.
Via onze afvalintercommunale Incovo investeren we in een propere gemeente.
Net zoals in het veiligheidshoofdstuk is de inzet van de gewone burger onmisbaar om een nette gemeente te bewaken. Het is ook een taak die nooit stopt!
Bij Incovo plannen we een inhaalbeweging op het vlak van duurzame (elektrische) voertuigen en ophaalwagens. We kopen software om routeplanning en personeelsinzet efficiënter te maken en met minder geld betere ophalingen te organiseren. We stroomlijnen de administratie en werker nauwer samen met naburige intercommunale Interza om de kosten te drukken en schaalvoordelen te creëren.
Zemst heeft een uitgebreide groep Propere Burgers die zwerfvuil oprapen en daarbij de beroepskrachten van onze afvalintercommunale ondersteunen. Deze vrijwilligers bieden we materiaal en opleidingen aan en nodigen we jaarlijks uit voor een bedankfeest. We organiseren World Cleanup Day te land en op onze waterlopen.
We plannen repair cafés om toestellen, meubilair en textiel een langer leven te geven en zo afval te beperken.
We blijven informeren en sensibiliseren: de regels rond sorteren en recycleren zijn complex en veranderen voortdurend door de evoluties in de afvalverwerking en recyclage. We schakelen scholen, verenigingen, maatschappelijk werkers en buurtwerkers in, maar ook apps, sociale media en drukwerk huis-aan-huis.
De prijzen van het recyclagepark en de afvalzakken en -containers bewaken we. We geven iedere inwoner een budget, zodat het sluikstorten ontmoedigd wordt.
Overtreders betrappen we met mobiele camera’s en bestraffen we met een GAS-boete en het vergoeden van de opruimkosten.