Jeugd, Sport & Cultuur

 Een actieve jeugd in een sportief Zemst 


De afgelopen jaren heeft het gemeentelijk beleid aanzienlijke investeringen gedaan in de opwaardering van onze jeugd- en sportinfrastructuur. Deze inspanningen hebben gezorgd voor modernere en beter uitgeruste faciliteiten, die de groei en ontwikkeling van onze jeugd en sportverenigingen ten goede komen.

Voor de komende jaren wil het beleid echter een stap verder gaan door nog meer de focus te verleggen naar de ondersteuning van de clubs en jeugdverenigingen die deze infrastructuur gebruiken. Dit betekent dat we hen willen ondersteunen op het gebied van onderhoud, exploitatie en administratie, zodat zij zich kunnen concentreren op hun kerntaken.

25% van onze inwoners zijn jonger dan 25 jaar. Een goed, doordacht en evenwichtig beleid voor hen is daarom cruciaal voor Team Burgemeester Zemst.

Jongeren vormen een heel diverse en dynamische groep. Ons jeugdbeleid kijkt daarom graag naar samenwerking met andere domeinen zoals sport, welzijn en wonen om een zo breed mogelijk aanbod te bieden.

Ons doel is om een toegankelijk en kwalitatief jeugd- en sportbeleid te bieden voor iedereen en een stimulerende omgeving te creëren waar jongeren kunnen groeien en zich thuis voelen.

We bouwen aan een sterke, betrokken gemeenschap waarin sport en jeugd centraal staan rond volgende hoofdlijnen:

- Voldoende ontmoetingsplekken en ontspanningsmogelijkheden
- Ruim aanbod aan uitgebouwde sportfaciliteiten en -kampen
- Aandacht voor verenigde en niet verenigde jeugd
- Mentaal welzijn en weerbare jeugd


1) De bouw van het Olympisch zwembad in Hofstade is onze absolute prioriteit.


Samen met Sport Vlaanderen en de gemeente Boortmeerbeek investeren we in zwemwater voor onze inwoners. We garanderen voldoende capaciteit voor onze scholen en ondersteunen nieuwe clubs. Het Olympisch zwembad wordt vanaf 2027/2028 het kloppend hart van het domein in Hofstade.


Eens dit zwembad gerealiseerd is, moet de mogelijkheid onderzocht worden om naschoolse zwemlessen te organiseren.



2) De bouw van de nieuwe sporthal, De Turfput, in Zemst is gestart.


In september 2025 kunnen onze zaalsportclubs rekenen op een nieuw onderkomen in het hart van de gemeente, omgeven door een aangename sportieve parkomgeving.


We garanderen dat alle Zemstse sportclubs een stekje vinden in de sporthallen in Eppegem, Zemst en Hofstade. Zemstse sportverenigingen blijven voorrang krijgen op ploegen van buiten de gemeente bij het reserveren van de zaal tijdens piekuren.



3) De renovatiewerken aan de sporthal in Eppegem lopen door.

Onze sportinfrastructuur duurzaam en toekomstgericht maken is een prioriteit. Na grondige isolatie- en dakwerken, pakken we nu het sanitaire gedeelte aan.


4) Het sportcomplex in Hofstade krijgt een groenere en sportievere aankleding.

De binnenkant van het oude zwembad is succesvol geheroriënteerd tot een skatepark. Nu is de buitenkant aan de beurt.

We verkiezen de aanleg van een groene bufferzone met de naburige woningzones en extra sport- en speelelementen om ook in de frisse buitenlucht aan sport te doen.

We onderzoeken de mogelijkheid om een pumptrack aan te leggen, uiteraard
in nauwe samenwerking met Sport Vlaanderen en de buurt.


5) Weerde verdient een sportsite de naam waardig.

De meeste van onze grote woonkernen zijn voorzien van een sportsite. In het geval van Weerde werken we samen met de buurt en de lokale verenigingen een plan uit om ook hier meer sport - en vrijetijdsmogelijkheden aan te bieden. Recreatieve zones in de omgeving van de Weerdse Vijver en de voetbal van Weerde bieden mogelijkheden.


6) We stimuleren medegebruik en samenwerking op alle sportsites tussen de verschillende sportclubs.

Multi-inzetbare sportsites zijn voor ons een prioriteit. Verschillende clubs en disciplines die hetzelfde terrein gebruiken zijn een win-win voor de gemeente en voor de clubs in kwestie. Het Sportpark Hubert Van Innis in Elewijt is hier een sprekend voorbeeld van.

In Hofstade werken we verder aan de opwaardering van de infrastructuur van de voetbalclub Verbroedering Hofstade en lokale cricketclub. Zij delen samen twee velden en een clubhuis. Zo verdelen ze bijvoorbeeld evenredig de kosten van de uitbating.


7) In samenwerking en met financiële inbreng van de voetbalclubs leggen we verder kunstgrasvelden aan. Zo kunnen we gedegen jeugdopleidingen blijven aanbieden.


8) We vereenvoudigen het aanvragen van werkingssubsidies en gaan op reguliere basis in overleg om ons kwalitatief sportaanbod verder uit te bouwen.

Verenigingen met een jeugdopleiding geven we extra aandacht. Een heldere communicatie en samenwerking met onze sportverenigingen staat hoog op de agenda. Zij zijn de belangrijke schakel op het terrein in ons lokaal sportbeleid.

Daarnaast nemen we de voorwaarde om Nederlands als voertaal te gebruiken expliciet op in de subsidievoorwaarden voor jeugdvereniging en sportclubs.


9) Buurtsport!

We brengen iedereen aan het sporten. Via onze buurtcomités ondersteunen expliciet buurtsportinitiatieven.


10) We garanderen veilige en duurzame lokalen voor onze verenigde jeugd.

Afgelopen bestuursperiode investeerden we meer dan 1 miljoen euro in het opwaarderen van onze jeugdinfrastructuur. Onze jeugd moet kunnen ravotten en zich ontspannen in gezonde, veilige en goed onderhouden lokalen. De inhaalbeweging op vlak van infrastructuur loopt goed. We blijven ook de nodige budgetten voorzien voor verdere renovatiewerken.

We shiften daar bijkomend onze aanpak gestaag naar meer ondersteuning en sensibilisering van de werking van onze jeugdverenigingen. We houden de vinger aan de pols om de nieuwe infrastructuur in goede staat te houden, voor netheid van de terreinen te zorgen en meer proactief te werken.


11) Aanbod gemeentelijke uitleendienst

In samenspraak met (jeugd)vereniging breiden we het aanbod aan materiaal van de gemeentelijke uitleendienst uit.


12) Kampterreinen voor verenigingen

Er is een steeds groter tekort aan kampeerterreinen voor jeugdbewegingen. We dragen ons steentje bij door in onze gemeente actief op zoek te gaan naar plekken waar jeugdbewegingen terechtkunnen tijdens de zomer.


13) Pop-up speelzones en kampen tijdens de vakantieperiodes voor niet verenigde jeugd.

We vinden het belangrijk dat alle jongeren, ook zij die geen lid zijn van een sportclub of jeugdvereniging, kunnen genieten van een breed en gevarieerd aanbod aan vrije tijd mogelijkheden.

We stimuleren het inrichten van pop-up speelzones en voldoende kampen tijdens de vakantieperiodes. Op deze manier versterken we het sociale contact onder kinderen en brengen we buren/ouders samen.


14) We werken verder aan de uitrol van ons speelweefselplan.

In elke deelgemeente zorgen we voor een uitbreiding en opwaardering van onze speeltuintjes naar analogie van het Schransbos in Eppegem. We brengen de speelmogelijkheden van onze gemeente in kaart en identificeren blinde vlekken. Elk kind heeft recht op ontspanningsmogelijkheden dicht bij huis.



15) Buitenspeeldag

We blijven grote voorstanders van de buitenspeeldag. We bekijken de jaarlijkse organisatie van dit evenement.


16) Volwaardig Jeugdcentrum

We willen de mogelijkheid van een volwaardig jeugdcentrum onderzoeken. Een plek waar jongeren kunnen samenkomen om te studeren, te ontspannen en aan hun mentaal welzijn te werken.

Deze locatie of instantie moet ook de toegangspoort zijn voor jongeren om meer praktische informatie te krijgen over het jeugd- en sportaanbod in onze gemeente. Zo vermijden we een administratieve rompslomp. We voorzien één aanspreekpunt voor alle praktische zaken voor onze jeugd(verenigingen).


17) Betere voorzieningen rond mentaal welzijn bij jongeren

De gemeente moet samenzitten met eerste lijn organisaties om de mogelijkheid te bespreken een lokaal aanbod op te zetten dat jongeren ondersteunt om weerbaarder te worden.

Het mentaal welzijn van jongeren heeft een flinke duik genomen in de coronaperiode. We moeten onze jongeren voldoende begeleiden, want zij zijn immers onze toekomst.


18) Participatie

We hechten veel belang aan de participatie van jongeren bij het reilen en zeilen van onze gemeente. We zetten daarom verder en sterker in op de kinderraad, de jeugdraad en ad hoc bevragingen bijvoorbeeld bij het inrichten van speeltuinen.


19) Een vaste fuifplek

Zemst verdient een vaste fuifplek. In samenspraak met onze (jeugd)verenigingen onderzoeken we of een vaste fuifzaal een meerwaarde biedt. Deze fuifzaal zou ook gebruikt kunnen worden voor alcoholvrije feestjes voor 12-16jarige, beurzen en andere evenementen.


20) We garanderen het recht op fuiven voor onze jongeren.

Door een goede samenwerking en waar nodige met de nodige ondersteuning zorgen we ervoor dat onze jongeren in Zemst zelf op stap kunnen gaan.


21) Gezondheidspreventie jongeren

Als gemeente proberen we via outreach onze jongeren te wijzen op de gevaren van drugs, tabak en alcohol.



 Een creatief en bruisend Zemst 

1) De Melkerij

We blijven inzetten op het lokale cultuurcentrum, De Melkerij, met een boeiend aanbod aan voorstellingen en concerten. We streven naar democratische prijzen voor een betaalbare ontspanning voor iedereen.

Het is belangrijk om een gezonde mix van gevestigde waarden en aanstormend talent een podium te bieden. We bekijken ook de mogelijkheid om meer en beter samen te werken met onze scholen en verenigingen.


2) Cultuurkalender

Zemst heeft een bruisend verenigingsleven met tal van activiteiten. Als gemeente vinden we het belangrijk om deze activiteiten en evenementen mee aandacht te geven. Als gemeente stellen we een cultuurkalender op waar inwoners met een klik kunnen terugvinden wat er allemaal te beleven valt in onze bruisende gemeente.


3) Ondersteunen van bestaande activiteiten

Jaarlijks wederkerende evenementen zoals Elewijtse Pijl, Soirée Tropicale, Weerdse Bierfeesten,.. blijven rekenen op onze ondersteuning. Deze evenementen zijn deels mogelijk dankzij een goede basisinfrastructuur, professionele logistiek en administratieve ondersteuning vanuit de gemeente. We blijven werken om organisatie te ondersteunen bij de uitbouw van lokale en in het begin laagdrempelige activiteiten.


4) Cultuur voor alle leeftijden

Cultuur is er voor alle leeftijden en met de digitalisering is het eenvoudiger om iedereen te betrekken bij evenementen. We bekijken de mogelijkheid van live streaming om culturele evenementen in onze gemeente in de woonkamer te brengen van onze senioren en mindervalide.


5) Bibliotheek

De bibliotheek en Z-bus zijn een ontmoetingsplek en informatiecentrum waar iedereen vrij binnen en buiten kan lopen om te lezen, studeren en debatteren.

De bibliotheek is een trouwe partner wat betreft leesbevordering met initiatieven als het leesoffensief of de Vlaanderenleestdag.


6) Tentoonstellingsruimte en opslagplaats

Zemst ademt cultuur. We willen als gemeente onze toekomstige kunstenaars een plek aanbieden om hun werken tentoon te stellen aan het brede publiek. We gaan actief opzoek naar de juiste infrastructuur.

Daarnaast willen we de historische en archeologische vondsten in onze gemeente op een gepaste manier bewaren.


7) Onderhouden patrimonium

Zemst kent een rijke geschiedenis die we moeten koesteren. We blijven als gemeente budgetten vrijmaken voor de restauratie, beheer en ontsluiting van ons erfgoed.


8) Kerken

Door een sterke daling in het aantal kerkgangers daalde ook de gebruiksfrequentie van onze 6 kerken. We bekijken de mogelijkheid om één of meerdere kerken eventueel een andere invulling te bieden.

Top